Болка в долната част на гърба (лумбаго)

Болката в гърба (лумбаго) е много често срещан симптом. Най-честата причина е мускулно напрежение, съчетано с недостатъчна физическа подготовка. Починете си 2-3 дни и може би леките болкоуспокояващи могат да решат проблема.

В по-редки случаи причината е по-сериозна: дискова херния (наричана още дискова херния), спондилолистеза, фрактура или тумор. Болката в гърба се счита за опасна, ако е придружена от болка, изтръпване, слабост в крака, затруднено уриниране и т. н.

Лечението на болки в гърба започва с подробна анамнеза (кога е започнала болката, колко дълго продължава, къде засяга, какво я влошава и т. н. ), последвано от физически преглед. Други части на тялото, които могат да причинят болки в гърба, подобни на болки в гърба, трябва да бъдат изследвани, като бъбреците и корема.

Ако е необходимо, ще бъдат поискани тестове като обикновени рентгенови лъчи, както и ЯМР. Консервативното лечение (почивка, лекарства, физиотерапия) обикновено е достатъчно. В редки случаи се налага специална операция. Като алтернатива има инжекции в гръбначния стълб под локална анестезия.

Болки в кръста

Често задавани въпроси за болки в гърба

От какво се състои средният (лумбален) гръбнак?

Гръбнакът на талията се състои от:

 1. кости (прешлени);
 2. междупрешленни дискове (между два съседни прешлена има диск, като възглавница);
 3. стави (в задната част на всеки прешлен има две стави);
 4. връзки;
 5. сухожилия;
 6. мускули и накрая;
 7. нерви, излизащи от гръбначния стълб (един отдясно и един отляво на всяко ниво), които осигуряват нервна стимулация на краката.

В по-широк смисъл междупрешленният диск също е вид става.

Кой от следните елементи на гръбначния стълб може да причини болки в гърба?

Всички анатомични елементи, описани в горния въпрос, имат сетивни нервни окончания, така че увреждането на всеки от тях може да причини болка. Най-честата причина за болки в гърба е напрежението на меките тъкани, т. е. мускули, връзки и сухожилия. Тогава казваме, че болката е „мускулна".

Следният парадокс също е верен: изображението по време на рентгеново изследване не винаги съответства на интензивността на болката. И така, един пациент може да има ужасна болка в гърба от мускулно разтягане (без да показва нищо на обикновена рентгенова снимка или ЯМР), докато друг пациент с голяма дискова херния може да няма симптоми.

Какво може да причини болки в гърба?

Причината за болки в гърба е:

 1. мускулно напрежение в мускулите, сухожилията и връзките около гръбначния стълб. Това е най-честата причина (повече от 70%);
 2. износване на междупрешленните дискове (например дискова херния);
 3. увреждане на ставите;
 4. спондилолистеза;
 5. фрактури (в резултат на травма, както и автоматично в резултат на остеопороза или метастази);
 6. други редки причини като костни тумори, възпаление (спондилодисцит), ревматологични заболявания (напр. анкилозиращ спондилит), болест на Scheuermann;
 7. причини извън гръбначния стълб, например нефролитиаза (бъбречен камък), аневризма на коремната аорта, холецистит.

Причината за болката може да варира от възраст до възраст.

Да, причините се променят с възрастта, защото структурата на гръбначния стълб се променя. При младите хора междупрешленният диск обикновено е засегнат: най-честата причина (освен мускулно разтягане) е дискова херния.

В напреднала възраст се увеличава износването на задните елементи на гръбначния стълб (като ставите), така че най-честите причини са остеоартрит и лумбална стеноза (спондилолистеза), а също започват да се появяват фрактури, дължащи се на остеопороза.

Може ли болката в гърба да бъде свързана с телесното тегло?

Да, ролята на повишеното телесно тегло за появата на болки в гърба е емпирично известна и научно потвърдена. Това може да се дължи на факта, че човек с наднормено тегло обикновено не спортува и следователно не е „изградил" подходящата мускулна система, която да предпазва гърба от леки наранявания. Хората с наднормено тегло и затлъстяване (с индекс на телесна маса над 25-30) са по-склонни да получат пристъпи на болки в гърба.

Имам болки в гърба. Трябва ли да спра да вдигам тежести?

В острата фаза, т. е. когато болката е скорошна, вдигането на тежести трябва да се избягва. Тоест можете да вдигнете пакет от супермаркета, но нямате право да вдигнете например тежка кутия. Когато този етап приключи и болката изчезне, можете да вдигате малки тежести, но трябва да се научите как да го правите правилно, тоест да огънете коленете си, а не да ги изправите, както правят щангистите. Освен това, колкото повече човек упражнява гръбначните си мускули, толкова повече напрежение може да понесе гърбът му.

Най-общо казано, ежедневието със сигурност включва вдигане на тежести: човешкото тяло е създадено да вдига тежести и да извършва тежко вдигане, като например родител, който вдига детето си.

Вдигането на тежести във фитнеса е различен въпрос: като общо правило, освен ако не е абсолютно необходимо (т. е. освен ако лицето не е спортист), се препоръчва човек с проблеми с гърба да избягва тренировките с тежести във фитнеса.

Може ли остеопорозата да причини болки в гърба?

Само при счупване. Тези видове фрактури обикновено се появяват автоматично (т. е. не са причинени от падане) и симптомите може да не са толкова шумни, колкото при "нормалните" фрактури, т. е. болката може да е минимална.

Какво означава хронично лумбаго?

Болката в гърба (лумбаго) се класифицира като хронична, ако продължава повече от 3 месеца без прекъсване. Ограничението от 3 месеца не е произволно: наблюдавано е, че пациенти, страдащи от болки в гърба повече от 3 месеца, имат определени характеристики, които затрудняват лечението:

 1. болка със "странен" характер, т. е. описва се като усещане за парене, "електрически ток";
 2. причината за болката може да изглежда разрешена, например дискова херния може да бъде „разрешена" на ЯМР;
 3. пациентът изпитва психологическото въздействие на болката и проявява симптоми като тревожност и депресия.

Какво е научното обяснение за този странен тип болки в гърба?

Преобладаващата теория за хроничната болка е, че постоянната и продължителна стимулация на невронния път (т. е. пътя от мястото на болката до мозъка) причинява „сенсибилизация", така че стимулът предизвиква преувеличен или странен отговор.

По този начин, стимул с ниска интензивност може да причини много интензивна болка или болка, която не съответства на вида на стимула, като например усещане, че горите, когато няма част от тялото, която да се нагрява. По този начин, дори ако се лекува анатомичната причина за болката, болката и психологическата реакция могат да останат, сякаш запечатани в мозъка. Поради тази причина при хронична болка в гърба се предписват лекарства, които засягат централната нервна система, като антидепресанти (в допълнение към конвенционалните болкоуспокояващи).

Кога трябва да посетите лекар за болки в гърба?

 • когато болката не изчезва с обикновени болкоуспокояващи в рамките на няколко дни;
 • когато болката се появява не само в гърба, но и в крака;
 • когато кракът изтръпне или започне да се парализира;
 • ако болката в гърба продължава през нощта, по време на сън или дори събужда страдащия от сън;
 • ако имате проблеми с уринирането, движението на червата и/или сексуалната функция;
 • когато е придружен от треска;
 • когато се задейства от падане или инцидент;
 • когато е придружено от загуба на тегло;
 • ако има анамнеза за рак, остеопороза, дългосрочна употреба на кортизон, интравенозна употреба на наркотици (напр. хероин) или алкохолизъм.

Какви са следващите стъпки?

Лекарят, който ще Ви прегледа, ще Ви снеме пълна анамнеза и ще Ви прегледа. След това, ако е необходимо, ще бъдат извършени тестове като обикновени рентгенови лъчи, CT или MRI.

Трябва ли да се подложа на рентгеново изследване, ако имам болки в гърба?

Не. Около 70% от случаите на болки в гърба са причинени от обикновено мускулно разтежение и в тези случаи няма нужда от преглед.

Ами ако рентгенът или ЯМР покажат нещо?

Това е много, много често: някой прави преглед на гърба и открива рентгенова находка като дискова херния, остеофити и т. н. Но това е, което казва думата: рентгенова находка. Това означава, че дискът е бил повреден в даден момент. Но прегледът не ни казва кога е настъпила тази травма, т. е. наскоро или много отдавна, така че това не ни доказва, че болките в гърба в момента са причинени точно от тази дискова херния. Освен това, много "дегенеративни промени" се появяват при всички хора, независимо дали изпитват болка или не. Следователно, когато се поставя диагноза, човек не може да се ръководи само от резултатите от рентгеново изследване.

Поради същата причина, лечение (или дори индикация за операция) за проблеми с гръбначния стълб никога не трябва да се предлага просто чрез гледане на ЯМР изображение. Уместно е първо да се направи анамнеза и клиничен преглед и след това да се съпоставят резултатите от ЯМР със симптомите на пациента.

Кой е по-специфичен тест за болки в гърба: обикновена рентгенова снимка, компютърна томография или ЯМР?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Всеки тест има показания и всеки тест има недостатъци:

 1. конвенционална радиографияе много бърз и лесен тест, който струва много малко. Но показва само кости. Това означава, че ясно се вижда фрактура, сколиоза или кифоза, или спондилолистеза, но не се виждат междупрешленните дискове и нервите.
 2. компютърна томографияотнема много малко минути и има средна цена, но в същото време има висока доза радиация. Сравнително добре изобразява всички елементи на гръбначния стълб. Това е сравнително неблагоприятно при изобразяване на нерви и дискове.
 3. ЯМРОтнема много време, например 20 минути, и е неудобно изследване за хора, страдащи от клаустрофобия. Цената е висока, но няма радиация. Това е най-подробното изследване, което имаме и картографира всички структури на гръбначния стълб, особено нервите. Донякъде липсват прегъвания, особено малки. Във всеки случай лекарят, след като Ви прегледа, ще избере и препоръча подходящо изследване.

Как обикновено се лекува болката в гърба?

 • в повечето случаи почивката и някои прости мерки у дома помагат, например „топло и студено" и лумбална защита (колан);
 • За облекчаване на болката можете да използвате определени лекарства, като аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства и др. ;
 • Посещението при физиотерапевт често помага, особено ако се извършва по определен начин и при конкретни показания;
 • алтернативни форми на лечение като акупунктура, йога и пилатес могат да осигурят значителна полза за отделните пациенти;
 • Понякога могат да се използват и спинални инжекции.
 • В сравнително редки случаи горното (консервативно) лечение е неефективно и се налага хирургична намеса.

Почивката означава ли, че трябва да остана в леглото?

Само за 2-3 дни и само при спешни случаи. Проучванията показват, че оставането в леглото повече от 2-3 дни влошава, а не лекува болките в гърба. Обикновено се препоръчва да ходите колкото е възможно повече.

Ако човек не може да стане от леглото въпреки консервативното лечение поради непоносима болка, това обикновено показва сериозен проблем и трябва да бъде прегледан от лекар.

Трябва ли да използвате топъл или студен за облекчаване на болките в гърба?

И двата метода са тествани и помагат в зависимост от ситуацията. Механизмът на действие е различен:

 • горещо (топлина) предизвиква мускулна релаксация, т. е. отпуска свитите от болка мускули и засилва кръвообращението. Можете да използвате кърпа, нагрята на радиатор или да вземете топла вана (не гореща).
 • студът пречи на болковите влакна да провеждат болка (например спортистите прилагат охлаждаща течност, докато играят футбол). Можете да използвате пакет с лед, увит в кърпа (без пряк контакт с кожата). Лесна алтернатива: торба със зеленчуци от фризера.

Какви лекарства можете да приемате за болки в гърба?

Лекарствата, които могат да се използват за лечение на болки в гърба, включват:

 1. Предимно аналгетик от групата на анилидите, самостоятелно или в комбинация с кодеин или мускулен релаксант. Това е най-простото и безопасно лекарство и лечението винаги трябва да започва с него.
 2. Нестероидни противовъзпалителни средства (има няколко класа). По-силни болкоуспокояващи, но при продължителен прием имат много странични ефекти, като гастрит, стомашно-чревни кръвоизливи, повишено кръвно налягане, увреждане на бъбреците, кървене и др.
 3. Глюкокортикостероид- мощно и ефикасно болкоуспокояващо, но с голям брой странични ефекти при хронична употреба и без ясно доказани ползи при болки в гърба.
 4. Опиоидите, т. е. лекарства от морфинов тип. Обикновено се прилага интравенозно или интрамускулно в болницата, но има и някои перорални лекарства.
 5. Антиепилептични лекарства или антидепресанти, главно за хронична болка, но също и за някои остри състояния.

важно!

Всички горепосочени лекарства трябва да се приемат по препоръка на лекар, който ви е прегледал преди това. Невнимателно и потенциално опасно е да приемате лекарства сами, като слушате приятели, черпите идеи от интернет или говорите с вашия лекар по телефона, без първо да проверите.

Как физиотерапевт може да ми помогне с болките в гърба?

Ролята на физиотерапевта е много важна при лечението на болки в гърба. Най-подходяща е първоначална програма с продължителност няколко дни, след което пациентът може да се научи сам да изпълнява необходимите упражнения. Силната болка първоначално се третира, за да може пациентът да ходи (т. е. да не е на легло), а когато болката отшуми, започват упражнения за укрепване на мускулите и възстановяване на гръбначния стълб. Програмата може да включва:

 1. мерки за незабавно облекчение като електротерапия (напр. TENS), ултразвук, диатермия, масаж;
 2. аеробни упражнения, като ходене, плуване или хидротерапия, а в някои случаи дори колоездене;
 3. упражнения за стабилизиране на тялото и проприоцепция, които „учат" мускулите да поддържат по-добре гръбначния стълб;
 4. укрепващи упражнения, като упражнения за корем и гръб (не в началото на програмата);
 5. упражнения за развитие на обхвата на движение;
 6. механична диагностика и терапия McKenzie;
 7. преквалификация, т. е. научаване как да стоите, да седите, да вдигате тежести и т. н.

Ако имате болки в гърба, трябва ли първо да посетите физиотерапевт или лекар?

Физиотерапията е един от методите за лечение на болки в гърба. Други методи са лекарства, грижи, ходене и накрая инжекции и операции на гръбначния стълб. Следователно трябва да има централен човек, който да избира използваните методи и да оценява напредъка на пациента.

Най-добре е пациент с болки в гърба първо да посети лекар, за да се изключат редки и сериозни причини за болки в гърба. След това лекарят насочва пациента към физиотерапевт, с когото пациентът трябва да поддържа контакт, за да обсъди напредъка на лечението. Крайната отговорност за напредъка на пациента се носи от лекаря.

Трябва ли да нося талисман (колан) при болки в гърба?

Една обикновена мека подложка може да се използва няколко дни. Не осигурява пълно обездвижване (твърди предпазители, каквито използваме при фрактури), но ограничава прекомерните и резки движения и по този начин напомня на пациента за правилна стойка, особено на работа.

Дългосрочната хронична употреба има обратен ефект, тъй като гръбначните мускули атрофират, което води до повишена болка. В заключение трябва да се отбележи, че при използване в продължение на 1-2 седмици амулетът може да бъде полезен. Най-добре е да се използва заедно с програма за укрепване на гръбначните мускули, за да се елиминира в крайна сметка нуждата от защита.

Колко вероятно е да имам нужда от операция за болки в гърба?

Това е малък шанс. От 100 пациенти, които посещават лекар за болки в гърба, само 5-10 в крайна сметка ще се нуждаят от операция и то след изчерпване на всички други средства (консервативно лечение).

Какво мога да направя в периоди, когато нямам болки, за да предотвратя болки в гърба?

 • Спортувайте редовно след консултация с Вашия лекар. Ходенето и плуването са две отлични упражнения, които укрепват гръбначния стълб. Преди да започнете да спортувате, попитайте Вашия лекар какви упражнения са подходящи за други здравословни проблеми, като сърдечни заболявания.
 • Укрепване на мускулите, които поддържат областта на кръста (коремни и гръбни мускули). Консултацията с вашия физиотерапевт или физиотерапевт е от съществено значение.
 • Спрете да пушите или поне намалете количеството пушене.
 • Поддържайте правилно телесно тегло, свалете излишните килограми.
 • Помогнете на гръбнака си: научете как да вдигате тежести, как да стоите, на какъв матрак да спите и как да спите, как да седите на бюро и т. н.

Какъв лекар трябва да посетите за болки в гърба?

Може да искате да посетите лекар, който е специалист по гръбначния стълб, като например неврохирург или ортопедичен хирург.