Цервикална остеохондроза и нейните симптоми

Остеохондроза на шийните прешлени

Цервикалната остеохондроза е прогресиращо дегенеративно-дистрофично увреждане на междупрешленните дискове, разположени между първите 7 прешлена. Прешлени 1-7 принадлежат към шийния отдел на гръбначния стълб.

Патологичните промени на фона на остеохондрозата водят до деформация на прешлените, което в крайна сметка нарушава тяхното кръвоснабдяване, нервната проводимост в областта на шията и областите на инервация на увредените нерви.

Остеохондрозата на шийния отдел на гръбначния стълб може да бъде самостоятелно заболяване или да се комбинира с остеохондроза на други части - гръдни и лумбални.


Основни симптоми

Основният симптом на цервикалната остеохондроза е болката, чиято локализация и характер зависи от местоположението на лезията. Най-често се усеща в областта на врата и яката, едната или двете ръце.

Това заболяване се характеризира с едностранна болка и може да боли всяка част от ръката - рамото, предмишницата, ръката и дори пръстите. Много пациенти се оплакват от главоболие и световъртеж.

Синдромът на болката може да се усети и в гърдите, супраклавикуларната област или да се разпространи в гърба. При някои болката е концентрирана в основата на врата или гърлото.

Остеохондрозата на шийния отдел на гръбначния стълб се характеризира с различни симптоми и често е придружена от нарушение на тактилната чувствителност, мускулна слабост, намалена зрителна острота и слух, учестен пулс и пристъпи на паника.

внимание!

Понякога остеохондрозата се усложнява от синдром на вертебралната артерия, което може да изисква спешна хоспитализация на пациента.

Първи признаци

В ранните етапи проявите на остеохондроза по-скоро напомнят на обикновена умора след натоварен ден и се появяват периодично. Вечер се появяват дискомфорт и болка във врата, тежест и болка в главата, предимно в тилната област. Възможно хрущене и скърцане при завъртане на главата.

Признаците на цервикална остеохондроза при жените са по-изразени, отколкото при мъжете, и често са придружени от нестабилно психо-емоционално състояние. Освен това мъжете страдат от това заболяване много по-рядко.

Обострянето на хондрозата често се случва по време на менопаузата, когато настъпват хормонални промени в женското тяло и имунната система отслабва. Възникват определени трудности при диагностицирането поради признаци, подобни на тези на много други заболявания.

Мъжете реагират по-малко на малки неща като скърцане във врата и често просто не забелязват подозрителни симптоми. Освен това симптомите на цервикална остеохондроза при мъжете може да не се появят дълго време, което се обяснява с особеностите на анатомията.

Мъжете имат естествено по-развита и силна мускулатура, което създава допълнителна опора за гръбначния стълб. Мускулната рамка служи като вид броня, която предпазва прешлените и предотвратява тяхната деформация.

Синдром на вертебралната артерия (VAS)

Клиничната картина на SPA обикновено се представя от няколко симптома, но може да се наблюдава само един от възможните:

 • главоболие с преобладаваща локализация в задната част на главата и в основата на черепа - базиларна мигрена, придружена от класически симптоми: загуба на координация, гадене, водещо до повръщане, шум в ушите, по-рядко - нарушение на говора;
 • замаяност, която се появява при завъртане на главата. Те могат да бъдат придружени от повръщане, потъмняване в очите и нарушена координация на движенията;
 • умора на очите от стрес, трептене на петна и ярки светкавици пред очите и на някои места загуба на зрителни полета. Пациентите могат да се оплакват от болка, зачервяване и усещане за пясък в очните ябълки, възпаление на конюнктивата;
 • постоянен или епизодичен шум в ушите, чийто характер варира в зависимост от позицията на шията. Може да има лека глухота, запушване на ушите и липса на реакция на тих глас. В някои случаи се отбелязва паракузия - селективна чуваемост на звуци, при която човек чува по-добре в присъствието на външен шум, отколкото в пълна тишина;
 • вегетативните симптоми винаги се появяват при обостряне на остеохондрозата и най-често се комбинират с други симптоми. Това може да са горещи вълни или втрисане, повишено изпотяване, студени крака и ръце, усещане за недостиг на въздух, скокове на кръвното налягане и лош сън;
 • TIA - преходни исхемични атаки - придружават механично прищипване на вертебралната артерия и се проявяват с двойно виждане, временна частична слепота със загуба на зрителни полета, световъртеж с повръщане, нарушения на говора и гълтателната функция;
 • Припадъкът може да бъде следствие от внезапни завъртания на главата или неудобно положение. Загубата на съзнание продължава за различни периоди от време и оставя след себе си слабост в крайниците;
 • дроп атаките са внезапни падания, обикновено без загуба на съзнание, причинени от внезапен приток на кръв към мозъка, когато главата се хвърли назад. Непосредствената причина е парализа на краката, но двигателната функция се възстановява доста бързо.

Главоболие и световъртеж

Повечето пациенти с цервикална хондроза имат този симптом, но може и да липсва. Причината за световъртеж е свързана с компресия на главните артерии и кръвоносни съдове, което нарушава транспортирането на кислород до нервната тъкан на продълговатия и гръбначния мозък.

Под въздействието на механична травма на гръбначните структури и хронична исхемия на нервните влакна се повишава чувствителността и се появява дразнене на нервните окончания, което в крайна сметка причинява цервикална замаяност.

Замаяността може да бъде придружена от несигурност на движенията, повишена сърдечна честота, скокове на кръвното налягане и повишено изпотяване в областта на лицето и раменете.

Главоболието е чест спътник на цервикалната хондроза. Има пароксизмален характер, продължителността на атаката варира от няколко часа до няколко дни. Интензивността на болката варира, но се появява със завидна редовност.

Главоболието се причинява от компресия на вертебралната артерия поради промени в позицията на прешлените и дисковете. Поради компресия на съда кръвоснабдяването на мозъка се нарушава, което води до болка.

Справка:

Причината за болката може да бъде и мускулен спазъм, характерен за остеохондроза.

Паническа атака

Пристъпите на паника също са свързани с намаляване на храненето на мозъка и причиняват следните симптоми:

 • пристъпи на треска или втрисане, повишаване на телесната температура;
 • изтръпване, изтръпване на крайниците, мускулни крампи, нарушена двигателна способност;
 • замаяност, загуба на координация, притъмняване в очите;
 • болка зад гръдната кост или в гърдите отляво, ускорен пулс, повишено кръвно налягане;
 • безсъние, страх от смъртта или умствено объркване, объркване;
 • задух, затруднено дишане до задушаване, бучка в гърлото;
 • дискомфорт и болка в корема, лошо храносмилане, често уриниране.

Възпалено гърло

Гърлото с остеохондроза боли, като правило, когато 4-ти шиен прешлен е повреден или изместен. Локализацията обикновено е едностранна, тъй като прешлените и дисковете се изместват на една страна.

Възпалено гърло с цервикална остеохондроза поради притискане на нерв

Поради прищипване на корените възниква спазъм и напрежение на фарингеалните мускули, придружени от болка. Гърлото се чувства тежко и препълнено и дишането става трудно. Въпреки това няма механични пречки за свободното дишане и преглъщане, няма чужди предмети или тумори в хранопровода и ларинкса.

Характерно е, че лекарствата за тонзилит или възпалено гърло, изплакване и инхалация нямат ефект.

Източникът на болката е в областта между тироидния хрущял и югуларната кухина. Естеството на болката варира от лека до изтощителна.

Лечение

Комплексното лечение на цервикална остеохондроза включва няколко метода - приемане на лекарства, извършване на лечебна гимнастика, посещение на физиотерапия и масаж. Ако желаете, можете да използвате народни средства и да правите различни компреси, да приготвяте инфузии и отвари.

В случай на обостряне на заболяването се препоръчва да се придържате към почивка на легло. Освен това трябва да лежите на плоска и доста твърда, еластична повърхност - увиснал диван или пухено легло няма да работи.

внимание!

Силната болка изисква незабавна медицинска помощ.

За да фиксирате шийния отдел на гръбначния стълб, лекарят може да предпише носенето на яка Shants. Поддържа шията в анатомично правилна позиция, елиминирайки движението и следователно болката.

Лекарствата се избират, като се вземат предвид съществуващите симптоми и диагностичните резултати. Ако се открият хернии и издатини, лечението може да бъде хирургично.

лекарства Действие
Вазодилататори и ноотропи Подобрява мозъчното кръвообращение, разширява кръвоносните съдове, отпуска гладката мускулатура, намалява честотата на нервните сигнали
Препарати с хондроитин и глюкозамин Възстановяване на хрущялната тъкан на дисковете, забавяне на дегенеративните процеси
Мускулни релаксанти Облекчаване на мускулни спазми
Нестероидни противовъзпалителни средства Облекчаване на възпалителния процес, подуване на тъканите
Аналгетици Премахване на болката
Опиоиди При силна болка, която не може да бъде облекчена с конвенционални средства
Витаминни комплекси, съдържащи витамини В, А, С, калций Укрепване на нервната, мускулната и костната тъкан, цялостен лечебен ефект
Антидепресанти и успокоителни Справяне със стреса, причинен от постоянна болка

Лечение в домашни условия

Не се препоръчва да лежите у дома твърде дълго и да спазвате почивка на легло, а след като острите симптоми отшумят, трябва да преминете към активни действия. Трябва да започнете с прости упражнения и постепенно да преминете към по-интензивни.

 • Упражнение 1 – самоудължаване. Стоейки със спуснати ръце покрай тялото, наклонете главата си надясно и в същото време протегнете надолу лявата си ръка. Останете в това положение и повторете упражнението от другата страна.
 • Упражнение 2 – самомасаж. Поставете кърпата върху раменете си и като държите краищата й, ги дръпнете в едната или другата посока.
 • Упражнение 3 – завъртане на главата наляво и надясно, накланяне към дясното и след това към лявото рамо.
 • Упражнение 4 - същото с противодействие с ръка: при завъртане или накланяне натиснете слепоочието си, създавайки допълнително съпротивление.

Съвети за предотвратяване на остеохондроза

Съвет #1

Физическото възпитание е основният начин за борба със стареенето на тялото и развитието на дистрофия на междупрешленните дискове. Обикновено са достатъчни ежедневни упражнения и посещение на басейн поне веднъж седмично. Всичко това ви позволява да укрепите мускулния корсет на гръбначния стълб.

Съвет #2

Дори здрав човек се нуждае от масажни сесии, препоръчва се да се правят веднъж годишно.

Съвет #3

Много е важно да следите теглото си и да избягвате натрупването на излишни килограми.

Съвет #4

Когато работите в принудително положение за дълго време, трябва да правите почивки, да промените позицията на тялото си и да направите загрявка.

Съвет #5

Да се храните добре означава да приемате достатъчно витамини и микроелементи с храната.

Съвет #6

Опитайте се да не повдигате и не носите тежки предмети, а ако трябва да правите това, носете поддържащ корсет.

ЧЗВ

Кога трябва спешно да посетите лекар?

Причините за незабавна консултация и дори повикване на линейка са:

 • постоянно изтръпване на ръцете или краката;
 • силна болка, която не се облекчава от конвенционалните аналгетици;
 • нарушение на движението;
 • силно главоболие, замаяност, загуба на координация и други признаци на мозъчно-съдов инцидент;
 • „засядане" на гърба в определена позиция, рязко ограничаване на движенията.

Възможно ли е да се излекува хондрозата завинаги?

Не, това е хронично заболяване с периодични обостряния. Дори след лечение и спазване на всички препоръки на лекаря, хрущялът в засегнатата област на диска се заменя с белег. Тоест структурата на сегмента вече е нарушена и този процес е необратим. Въпреки това, с известни усилия от страна на пациента, може да се постигне високо качество на живот.