Болки в кръста

Болка в гърба в лумбалната област - необходимост от консултация с лекар

Дискомфортът в тази област е познат на почти всеки. Хората се сблъскват с нея в млада възраст, а към 30-40-годишна възраст болката в кръста става ежедневие.

Въпреки това, само специалист може да определи защо долната част на гърба може да боли толкова много, че е невъзможно да се изправи, боли дори в легнало положение, а болката стреля в долната част на гърба след всяко движение.

Много причини могат да причинят силна болка в долната част на гърба

причини

Хората искат да разберат защо и защо долната част на гърба боли толкова много, когато седите или стоите, при всяко движение гръбначният стълб зад гърба причинява болка, така че не може да се изправи, след като седи на стол, и какво да правите с тях симптоми, как и какво да лекува, кое е причинило неразположение. Невъзможно е да се отговори еднозначно на тези въпроси и без задълбочени изследвания, тъй като може да има много първопричини.

Болести на гръбначния стълб

Когато човек се оплаква „Не мога да седя и боли да ходя", долната част на гърба боли при изправяне или сядане на стол, често не може да ходи или стои дълго време, невъзможно е да се отпуснете в седнало положение за на месец, причината за това са заболявания на гръбначния стълб.

Освен това патологиите могат да бъдат вродени или придобити поради неправилен начин на живот, предразположение или нараняване.

Чести причини за болка при гръбначни заболявания:

 • Вродени аномалии.
 • Лоша циркулация на кръвта в гръбначния мозък.
 • Дегенеративни промени.
 • Вторично увреждане на нервите, което се развива на фона на промени в позицията на гръбначните кости.

Деформация

Преди да решите как бързо и ефективно да лекувате болката в долната част на гърба, трябва да разберете защо, когато ставате от седнало положение, гърбът ви боли толкова много, че е трудно да се изправите. Често вина за това са придобити или вродени деформации на гръбначните кости.

Болка в кръста поради деформация на гръбначния стълб, като сколиоза

Кривината се появява през целия живот. Често човек сам провокира промени в себе си, като не следи позата си или предпочита да спи в меко легло. В резултат на това натоварването върху костите, мускулите и връзките не се разпределя физиологично, което води до болка.

Хората с установени диагнози ще трябва да изпитват редовни атаки:

 1. кифоза.
 2. Сколиоза.
 3. Лордоза.
 4. Синдром на плосък гръб.

Стриктното спазване на препоръките на лекаря може да помогне в този случай. Дори ако човек се роди с такива патологии, днес е възможно да спре развитието си и да живее пълноценен живот.

остеопороза

Дърпаща, болезнена болка, излъчваща се в гърдите, може да е единственият признак на развита остеопороза. В същото време неприятните усещания са слаби и се появяват нередовно. По-често дискомфортът се усеща след тежки физически натоварвания или при промяна на времето.

Остеопорозата е една от причините за болки в долната част на гърба

Дори ако заболяването не е вродено, то може да се развие през живота като вторично заболяване след редица негативни влияния, включително интоксикация и неправилна употреба на лекарства.

Патологичната фрактура се счита за опасна. Придружава се от по-силна болка от обикновено. В същото време, тъй като не е имало нараняване като такова и не пречи на движението, то често остава недиагностицирано. Което след известно време може да доведе до допълнителни усложнения.

Въпросът как бързо да се излекува болката в долната част на гърба е от значение за хората с остеопороза, тъй като в техния случай неприятните атаки могат лесно и бързо да бъдат спрени.

Наранявания

Когато си мислите защо, когато седя или стоя дълго време, долната част на гърба в областта на гръбначния стълб, често под кръста, постоянно боли, опитайте се да си спомните дали сте удряли това място.

Дори лек удар или падане може да причини сериозни наранявания, които може да не бъдат лесно открити на пръв поглед.Най-честите причини за травматична болка в гърба:

 • Контузия на гръбначния стълб.Можете лесно да го получите, като паднете неуспешно или се сблъскате с гърба си. Проявява се като лека болка, понякога образуване на оток или синина на мястото на удара. Най-често не изисква специално лечение. Въпреки това, в тежки случаи може да провокира неврологични симптоми.
 • Компресионна фрактура. По-често се получава при принудително рязко огъване на торса. По-късно се проявява като силна болка при движение. Локално се усещат остри израстъци на прешлените.
 • Вертебрална сублуксациясе проявява не само с болка и подуване, но и с често изтръпване на мястото на нараняване. Долните крайници също постепенно започват да изтръпват.
Различни наранявания на гърба водят до болка в лумбалната област

Изключително важно е да сте изключително внимателни при удари и падания в областта на гръбначния стълб. Поради лека болка е лесно да пропуснете сериозно увреждане, което впоследствие ще доведе до по-големи ограничения в живота.Инфекции

Причината за пареща хронична силна болка, която постоянно боли, пронизва, сграбчва и не изчезва в лумбалната област и кръста, могат да бъдат инфекции.

Има патологии, които засягат гръбначния стълб. Без лечение тези заболявания бързо ще превърнат човек в инвалид.Разпространение на инфекцията:

 1. Остеомиелитмогат да бъдат въведени в тялото чрез нараняване, по време на операция или чрез контакт с друго заразено лице. Инфекцията причинява остра, силна болка, която се появява при всяко внезапно движение. В този случай хроничният ход на инфекцията се характеризира с изгладени прояви на болка. Освен това човек страда от интоксикация, втрисане и треска.
 2. Епидурален абсцесводи до силна болка, съчетана с втрисане и силно мускулно напрежение.
 3. Туберкулоза на гръбначния стълбсе развива бавно, но неизбежно. Първоначално се проявява само като периодична болка след физическо натоварване и скованост на походката. Тъй като костите се влошават, болката се увеличава и способността за пълно движение намалява.

Локално възпаление

Болка в кръста, причинена от локално възпаление

В допълнение към постоянно разпространяващите се неприятни усещания, понякога хората изпитват пронизваща болка в долната част на гърба, в кръста, при сядане, какво може да бъде и как се нарича, се определя от специалист въз основа на резултатите от прегледа и изследванията. Причината е локално възпаление.

Фурункулите, карбункулите и паранефритите се разпознават лесно. Първите две явления са бучки по кожата, които реагират болезнено на допир. В случай на паранефрит първо се появява треска, а на 2-3 дни се развива силна болка, която пречи на пълното движение и ходене. Състоянието се счита за сериозно и изисква хоспитализация.

Инфекциозни заболявания

Понякога обяснението защо долната част на гърба може да боли, постоянно влиза в него, хваща, когато стоите дълго време, а понякога гърбът започва да боли, сякаш скоро ще падне, и решението какво да правите и какво за лечение на може да бъде инфекциозни заболявания.

Лекарите отбелязват инфекциозни заболявания като причина за болки в долната част на гърба

Повишена температура, интоксикация, необходимост да се търси по-удобна позиция, болка в мускулите и ставите - това са признаци на заразен човек. Често се среща при тежки случаи на ARVI или грип.

Подобни симптоми могат също да показват инфекция:

 • Ебола треска.
 • Болест на шапа от човешки тип.
 • Тежко протичане на коронавирус.
 • Генерализирани форми на вирусни или гъбични инфекции.

Ако се появят такива признаци, трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като състоянието може да се влоши за няколко часа.

Мускулно увреждане

Когато разберете защо долната част на гърба боли и дърпа, защо стиска гърба в областта на гръбначния стълб, защо когато кихате излъчва към гърба, който започна да боли много по-често, трябва да установите причината преди решаване какво да правя.

В допълнение към проблемите директно с гръбначния стълб, увреждането на мускулите също може да попречи на човек. С този проблем често се сблъскват професионални спортисти, хора, които правят много силови тренировки или които извършват физически труд. След прекомерно напрежение в продължение на няколко дни се появяват болезнени усещания в мускулите на долната част на гърба, които изчезват под въздействието на лекарства, затоплящи мехлеми и масаж. Болка в долната част на гърба поради разтегнати мускули на гърба


Съществуват обаче и хронични промени в мускулната тъкан, които често се появяват на фона на сериозни заболявания и са тяхната последица. Ако бъдат открити, се провежда комплексна терапия, понякога дори е необходима хирургическа намеса.


Видове болка

За да разберете какво помага при болка в долната част на гърба и как да се отървете от него, трябва да обърнете внимание на характеристиките на симптома.

Ако неприятните усещания са възникнали внезапно и наскоро, тогава фазата се нарича остра, а ако страдате повече от 3 месеца, тогава се нарича хронична.

В зависимост от интензивността и разнообразието на усещанията, има:

 • Механични.Появява се след тежко физическо натоварване, често следобед, заедно с чувство на умора. Лекува се лесно с почивка. Най-често това е резултат от деградация на костните структури на гръбначния стълб или силното му изкривяване.
 • Възпалителни.Засилва се след почивка, период на неподвижност. След известно време тя отслабва поради постоянно движение или приемане на противовъзпалителни болкоуспокояващи.
 • Местен.Резултат от директно увреждане на мускули, стави или връзки. Концентрира се директно в точката на увреждане.
 • Корешковая.Появява се при прищипване на нервите поради нараняване, тумори или херния. Едновременно с появата на болка, чувствителността на мястото на нараняване намалява.
 • Рефлекс.Най-опасният тип, защото мами хората. Пациентът мисли, че има болки в долната част на гърба, но всъщност това са отразени усещания, които възникват поради заболяване на вътрешните органи.
 • Миофасциален.Защитен механизъм, тъй като се появява поради мускулен спазъм при увреждане на костите.

В зависимост от описанието на усещанията, лекарят ще може да разбере в първите минути какъв вид заболяване има лицето, което се свързва с него.

Към кой лекар да се обърна?

Ако имате болки в долната част на гърба, трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар или невролог.

Веднага след като се появи неприятно стрелба в долната част на гърба, постоянна болка или дискомфорт, възниква въпросът за посещение на лекар.

Тъй като тази част от тялото е специфична поради факта, че има не само гръбначния стълб и мускулите, но и голям брой вътрешни органи, които също могат да причинят дискомфорт, ако заболяването се развие, силно не се препоръчва да се лекувате при У дома. Поради невъзможността да се определи източникът на болка, ситуацията може да се влоши.

Първоначално е по-добре да се консултирате с общопрактикуващ лекар с такива симптоми. Въз основа на симптомите, които се появяват, характеристиките на болката и местоположението на лезията, той ще може да определи кой специалист трябва да се справи с проблема.Може да бъдете насочени към:

 1. Невролог.
 2. На хирурга.
 3. Уролог или гинеколог.
 4. Нефролог.

След прегледа те ще предпишат необходимите изследвания, за да установят точната причина за дискомфорта.

Решавайки сами да отидете на специалист, без първо да се консултирате с терапевт, рискувате да поставите неточна диагноза и да загубите ценно време.

Диагностика

КТ или ЯМР ще помогнат на лекарите да определят причината за болката в долната част на гърба

Много често пациентите се обръщат към лекаря, когато се появи адска болка в гърба, толкова силна, че боли да станете и да ходите, без дори да се изправите, защо боли в центъра или долната част на гърба, какво може да ви притеснява в гръбначния стълб , какво причинява състоянието и какво да правим, какво лечение на болки в кръста.

Диагностика:

 • Интервю с пациентсъбиране на данни за признаците и времето на развитие на заболяването. Също така е важно да разберете медицинската си история и да идентифицирате хронични заболявания, които могат да повлияят на развитието на атаки.
 • Неврологичен преглед.Лекарят проверява дали рефлексите са запазени, колко са засегнати мускулната сила и скоростта на реакцията и колко са ограничени движенията. Допълнително се изследва степента на повърхностна и дълбока чувствителност.
 • Рентгенова снимка на засегнатата област на гърба.Изображението ще покаже получените наранявания, патологично намаляване на междупрешленното пространство, кривина и началото на дегенеративни процеси. Откриват се и новообразувания.
 • CT или MRIизползвани за изясняване на получените данни. Те помагат да се определи местоположението дори на малки хернии или процеси на гръбначния стълб, помагат да се разбере къде се намират притиснатите нерви и защо това се е случило.
 • Функционални изследванияса насочени към определяне на състоянието на мускулите и степента на увреждане на нервната тъкан, скоростта на преминаване на нервния импулс.
 • Лабораторни изследвания.Вземането на кръв е необходимо, за да се определи дали възпалението е инфекциозно по природа.

Освен това, в зависимост от показанията, може да се предпише рентгеново изследване на вътрешните органи, разположени в близост до болезнената област. Това се прави за предотвратяване на обостряне на хронични заболявания на бъбреците, стомашно-чревния тракт или пикочно-половата система.

Лечение

Изключително важно е правилното оказване на първа помощ на пациента и транспортирането му до медицинско заведение без допълнителни наранявания. В случай на атака, поставете човека на нещо твърдо или облекчете товара на гърба и след това го закарайте в болницата.

Как и с какво да лекувате гърба и какво да правите, когато гърбът в средата на гръбначния стълб е много тежък и постоянно боли в лумбалната област, долната част на гърба, лекарят решава само след като установи причините, поради които това се е случило, лечение в в този случай се предписва както консервативно, така и под формата на хирургическа интервенция.

Преди изследването не се препоръчва употребата на лекарства за потискане на симптоматичната болка, разрешена е само еднократна доза аналгетици.

След преглед и диагностични мерки лекарят ще предпише подходящо лечение, което е комплексно при заболявания на гърба.Терапията включва:

 1. Прием на лекарства.
 2. Физиотерапия.
 3. Използване на външни лекарства.
 4. Промени в начина на живот.

В трудни случаи се извършва и хирургична интервенция.

За лечение на болки в гърба се използват няколко вида лекарства:

 • НСПВС са болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.При първото посещение е възможно да се приложи инжекционно, в бъдеще лекарите препоръчват комбинация от таблетки и мехлеми с подобен ефект.
 • Местни анестетициизползва се за създаване на блокада в случаите, когато болката става непоносима.
 • витамини от група Взасилване на ефекта на други лекарства, стимулиране на подобрено кръвоснабдяване на засегнатата област на гърба.
 • Физиотерапияизвършва се след облекчаване на остра болка. Веднага след края на атаката се избира специална терапия, която има положителен ефект върху състоянието на гръбначния стълб. Освен това се предписва набор от упражнения за физиотерапия.
Интервертебралната херния в лумбалния отдел на гръбначния стълб е причина за операция

Хирургическата интервенция е нежелан вариант за развитие на ситуацията. Тъй като гръбначният стълб е един от най-сложните органи на човешкото тяло. В близост до него има много точки, които засягат функционирането на тялото, така че лекарите се опитват да извършват хирургическа интервенция възможно най-малко. Има обаче безнадеждни ситуации, при които е невъзможно да се възстанови здравето без скалпел на хирург.

Необходима е хирургична намеса:

 • В случай на образуване на тумор.Те се отстраняват независимо от доброкачествеността или злокачествеността, тъй като постепенното нарастване причинява сериозна болка и може да провокира появата на парализа.
 • Интервертебрални хернии,постепенно разрушават пространството около тях. Те са виновниците за постоянна, безкрайна болка.
 • Стесняване на междупрешленния канал.
 • Нестабилност на гръбначните елементи,тежки наранявания, изискващи допълнително фиксиране на костите на техните места.

След курс на лечение или операция пациентът трябва да е подготвен за факта, че има още много да се направи, за да се сбогува най-накрая с болката.

Рехабилитация

Терапевтичната физкултура е един от компонентите на рехабилитацията при болки в долната част на гърба

В зависимост от причините, поради които гръбначният стълб боли в лумбалната област и интензивността на болката, се предписва лечение. Въпреки това, приемането на курс от лекарства и евентуална операция не е всичко, което е необходимо, за да се върнете към пълноценен, здравословен живот.

По-често допълнителната рехабилитация включва физиотерапевтични процедури.Чести срещи:

 1. Масаж.Освен това не се препоръчва да избирате тази процедура за себе си.
 2. Курс по физикална терапия,което се провежда под наблюдението на опитен треньор, който знае с каква скорост и интензивност трябва да се изпълняват упражненията. Също така е възможно да се използват специализирани симулатори.
 3. Мануална терапия.
 4. Акупунктура.
 5. физиотерапия,насочени към допълнителна употреба на болкоуспокояващи: електрофореза, магнитна терапия, лазерно лечение.

Когато решава как да лекува тежка, остра или болезнена болка в гърба в лумбалната област, лекарят определя какво да прави, ако гръбначният стълб постоянно боли и боли, мускулите са схванати и сковани, в зависимост от причините се предписва допълнително лечение. В който допълнително е предписан подробно курс от възстановителни процедури, които ще помогнат за подобряване на благосъстоянието и връщане към здравословно състояние. Пациентите трябва да бъдат подготвени, че периодът на рехабилитация може да продължи повече от един месец, ако нервните окончания или прешлените са силно увредени.

Последствия

Последицата от пренебрегването на болката в долната част на гърба може да бъде дискова херния.

Ако, обръщайки се към приятели с оплакване: „Ако долната част на гърба внезапно боли без причина, гърбът пада, тогава какво да правите в такава ситуация? "в отговор чувате само предложение да вземете болкоуспокояващо, не се колебайте да следвате този съвет.

Основните последици от нелекуваните гръбначни заболявания:

 • По-голямо разпространение на болкатазасилване на атаките поради факта, че повече здрави тъкани ще страдат от постепенно разширяваща се проблемна област.
 • Рязко влошаване на работата на сърдечно-съдовата система.И проблемите в тази област могат да доведат до развитие на хронични заболявания на всеки орган, включително влошаване на мозъчната функция.
 • В най-лошите случаи е възможновременна или постоянна парализа на крайниците.

Освен това самолечението без предварителна диагноза или лекарско предписание може да доведе до влошаване на благосъстоянието. И впоследствие курсът на лечение и възстановяване ще стане дълъг и сложен.

Предотвратяване

Физическата активност може да помогне за предотвратяване на болки в долната част на гърба

Основната медицинска посока, която помага за поддържане на здравето и избягване на неприятни дни, в които ще бъдете лишени от възможността да живеете пълноценен живот, е превенцията. Това ще помогне да се избегне възпаление или появата на много заболявания на долната част на гърба.

Трябва да спазвате няколко правила и съвети:

 1. Изберете средно твърд матрак за спалнята.
 2. Ако се движите малко през деня, но седите много на компютъра, след това починете за няколко минути на всеки час, за да направите кратко загряване на лумбалния гръбнак.
 3. Откажете се от вредните навици.
 4. Опитайте се да не правите резки, необмислени движения на тялото.
 5. Упражнявай се редовно. Дори една малка 15-минутна гимнастика сутрин вече има положителен ефект върху състоянието на гръбначния стълб. След 30 е най-добре да си намерите хоби, което ще ви позволи да получите физическата активност, от която се нуждаете, с малък шанс за нараняване. Помислете за йога или плуване в басейна, за да останете във форма.
 6. Контролирайте стойката си.
 7. Избягвайте тежка хипотермия в долната част на гърба.
 8. Лекувайте откритите заболявания своевременно.
 9. Ходете редовно на профилактични прегледи.
 10. Ако почувствате болка в гърба, незабавно се свържете с клиниката за консултация.

Болезнените усещания в гръбначния стълб са едни от най-неприятните. Освен директна болка, те носят със себе си и скованост на движенията, което им пречи да водят пълноценен нормален живот.

Колкото по-скоро започне професионално лечение на проблеми с гърба, толкова по-скоро човек може да се върне към пълноценен живот. И пренебрегването на вашето здраве в този случай може да доведе до увреждане.